© Hela Producties
Avifauna

De Haagse hoedenfabrikant G. van den Brink had achter zijn villa Huis ten Rhijn in Alphen aan den Rijn een grote tuin waarin hij een collectie uitheemse vogels verzamelde. Niet alleen omdat hij dat leuk vond, maar ook omdat hij de veren in zijn (dames)hoeden kon verwerken. In 1949 opende hij op verzoek van de burgemeester eenmalig zijn tuin voor nieuwsgierige dorpsgenoten. Die waren zo enthousiast dat de eigenaar besloot er een echt vogelpark voor betalende bezoekers van te maken. En zo werd op 17 mei 1950 Avifauna - een naam die verwijst naar een deel van het dierenrijk (fauna) dat bestaat uit vogels (Aves in het Latijn) - geopend als 's werelds eerste vogelpark. In dat park werden al snel grote feesten georganiseerd met internationaal vermaarde orkesten, o.a. het showorkest van Boyd Bachman. Het gemeentebestuur van het overwegend christelijke Alphen voelde zich er ongemakkelijk bij. Het kleine politiekorps kwam handen tekort om het verkeer in goede banen te leiden en de zondagsrust werd wreed verstoord. Toen Van den Brink met financiŽle tegenslagen en uiteindelijk een faillisement te maken kreeg haalde het gemeentebestuur opgelucht adem. De feesten verdwenen, maar het vogelpark bleef en kwam in 1953 in handen van de gemeente.
Drie jaar later kon het worden overgedaan aan Marinus van der Valk, die in Voorschoten het hotel/restaurant De Gouden Leeuw exploiteerde. Het was het begin van het Van der Valk concern, dat de toekan van Avifauna als beeldmerk ging gebruiken.
Sinds 2004 is Avifauna een stichting, met als doel het in stand houden van een rijke vogelpopulatie.


Welkom - Mooi Alphen - Panorama's - Alphen in 3D - Avifauna - Baronie - Archeon - Dorpskernen - Kermis - Aquarijn- De kerken - Bonifaciusschool - IJsvogel - Buitensport - IJspret - Middenstand - Het Zwanenmeer - Bio - Foto kopen - Reacties - Links